Klimaforandringer og grundvandsressourcer
Klimaet i hele verden er under forandring. Netop nu, og de kommende år stiger temperaturen støt, og dette vil medføre en masse forandringer, ikke kun for livet på jordens overflade, men også for de processer der foregår nede jorden. Særligt i Danmark, kan disse forandringer ses på mængden af nedbør, der kommer ned fra himlen.
I Danmark har man målt hvor meget nedbør der kommer hver år, de sidste 150 år. Over denne periode, er mængden af regnvand per år steget med 10 cm, på hele Danmarks areal. Dette er en ret stor mængde vand der skal være plads til i både afløb og kloak, men også i jorden selv. Det estimeres dog at mængden af nedbør er stigende, eftersom at varmere luft kan indeholde mere vand. Ergo vil den stigende temperatur have en indflydelse på hvor meget vand, der kommer ned fra himlen.
Årstiderne bestemmer
I Danmark og det meste af Norden er klimaet indrettet sådan, at den meste nedbør falder om vinteren. Denne tendens ser ud til at fortsætte fremover, blot med mere regn end tidligere, hvilket har medført at den øgede mængde nedbør har svært ved at bliver opsuget af jorden, og dermed komme videre ned til grundvandet. Om sommeren er der planter der kan hjælpe en del af vandet tilbage til luften, ved hjælp af rødderne og bladene og en del af vandet vil også fordampe direkte fra jordoverfladen. Om vinteren er der ikke noget afhjælper vandet tilbage til atmosfæren som vanddamp, og en stor del af vandet vil derfor sive ned i undergrunden.
Normalt er det ikke et problem med øget nedsivning om vinteren, men hvis at jorden når sit mætningspunkt for vand, kan der godt forekomme oversvømmelser. Det er her der kræves ekstra klimasikring mod ekstrem nedbør, da grundvandsspejlet i nogle områder står højt.
Ifølge DMIs klimasikringer vil der i år 2100 falde mellem 3,1 og 18 % mere nedbør om vinteren end der gør på nuværende tidspunkt, hvorimod der om sommeren vil falde mellem 0,5 og 16,6 procent mindre. Dette er en stor usikkerhed, der gør at det kan være svært at forudse om der er brug for store klimatilpasninger, eller måske slet ingen.
Faktum er, at temperaturen er støt stigende. Fra 1874 og frem til i dag er temperaturen steget med ca. 1,5°C samlet. Denne stigning bevirker at der kan ophobes mere regn i atmosfæren, da varm luft som sagt kan indeholde mere vand end kold. Det ændrede klima kommer altså ikke kun til at have en indflydelse på det liv på jorden vi kan se, men også på vores fremtidige grundvand og undergrunden.