Industriel produktion af ost

Reduktion af vandspild i industriel produktion

På Københavns Universitet har forskningsprojektet REWARD hjulpet danske virksomheder med at undersøge hvordan vand der bliver brugt i industrien, kan genbruges til noget andet. Eksempelvis har de fundet ud af, at Arla Foods Ingredients kan spare op til 1,5 millioner liter vand på årsbasis ved at bruge vand som udvindes fra valleprotein-produktion. Denne mængde vand svarer til omkring 600 olympiske svømmebassiner. Alt dette vand, blev indtil REWARD projektet udledt direkte til kloakken.

På grund af det stigende fokus på vandforbrug, er specielt fødevare- og biotekvirksomheder begyndt at skrive ind i deres strategiske planer at de skal blive mere bæredygtige og være CO2-neutrale indenfor en kort årrække. Problemet er at de teknologier der skal bruges ikke eksisterer endnu. Derfor er REWARD projektet super aktuelt, da det handler om at udvikle den teknologi som kan hjælpe virksomhederne med at mindske eksempelvis deres udledning af spildevand.

Den teknologi der bruges til at analysere vandets renhed, hedder nær-infrarød spektroskopi (NIRS). Infrarøde stråler er en type lys man ikke kan se med det blotte øje. Man kan lyse med nærinfrarøde stråler på eksempelvis spildevand, hvor der så kommer nogle infrarøde lysbølger tilbage som er unikke for hvert stof det rammer. De bølgelængder som aflæses, fungerer derfor som et entydigt "fingeraftryk" for molekylet og benyttes til identifikation. Så man kan for eksempel se hvor meget nitrat der er i vandet ved at lyse på det med nær-infrarød stråling.

Metoden bruges til at overvåge den kvalitet og renhed vandet har, på forskellige steder og tidspunkter i de forskellige produktioner af fødevarer. Det har betydet at man nu kan sikre sig at vand der bruges til produktion af valleprotein kan genbruges uden at der opstår hygiejne- og forurenings-problemer. Det oprensede vallevand er faktisk så rent at det kan drikkes. Det har dog en udløbsdato, i og med at det indeholder meget små mængder næringsstoffer som for eksempel urea eller laktose, og det vil bakterier på et eller andet tidspunkt kunne udnytte til at vokse.

Resultaterne har vist sig, at der er en generel gevinst i samfundet, ved at forske i en mere bæredygtig fødevareproduktion. Mindre vandforbrug og udledning af spildevand medfører lavere omkostninger og gavner både miljøet og samfundet. Rent mikrobiologisk har det vist sig at det er muligt at behandle valleprocesvandet så det opnår en kvalitet der er fuldt forsvarlig at bruge til forskellige andre produktioner, frem for at hælde det i kloakken. Det er samtidig teknologi der på sigt kan eksporteres til andre regioner i verden, hvor vand er en endnu mere knap ressource end i Danmark.

Kilde

https://food.ku.dk/nyheder/2019/danske-virksomheder-sparer-store-maengder-vand-med-hjaelp-fra-forskningen/